Maria Molenaar onze voorzitter vertelt over haar bezoek aan Mikumi

Een waardevol en fijn bezoek aan St. Kizito Hospital

Het is enige jaren terug dat ik Mikumi bezocht. Het werd dus weer tijd om langs te gaan. Het was heel fijn de mensen van het St. Kizito Hospital weer in levende lijve te zien en te spreken. Altijd enthousiast, vriendelijk en hard werkend. Het ziekenhuis is op een natuurlijke manier naar een meer specialistische rol gegroeid. Er zijn meer ziekenhuizen en “health centers” in de omgeving gekomen, wat goed is voor de bewoners van de regio, en door de goede zorg in St. Kizito Hospital worden de meer complexere ziekte gevallen naar Mikumi gestuurd. De moeder en kind zorg heeft een goede reputatie, zeker nu er ook een neonatologie afdeling is gestart met couveuses die uit Nederland zijn gekomen. Ook fantastisch om te zien hoe waardevol de opzet van de fysiotherapie afdeling is. Er zijn slechts een tiental fysiotherapeuten in Tanzania. Samen met een Nederlandse fysiotherapeut is de afdeling opgezet. Deze is zeer goed geoutilleerd door de vele donaties.

De nieuwe school voor verpleegkunde is bijna klaar voor de start. Het is een gebouw geworden om trots op te zijn. Het ziet er zeer fraai uit. De laatste hand wordt nu gelegd aan het “boarding” deel en de aula voor grote bijeenkomsten en examens. Vanaf eind mei kunnen studenten zich inschrijven en dan volgt de toewijzing door de overheid in augustus. In de kerk, de middelbare scholen en in de regio van Mikumi wordt al enthousiast gesproken over de komende opleiding. De school wil starten met 30 tot 40 studenten en dan elk jaar groeien tot uiteindelijk z’n 300 studenten. Ook zal volgend jaar een opleiding tot fysiotherapie worden toegevoegd. De school is ook van economisch belang voor Mikumi: de studenten zullen bestedingen doen in het dorp en het ziekenhuis krijgt leerling studenten en de mogelijkheid verpleegkundigen aan zich te binden. Graag wil ik hier Jeroen Degen noemen, mede bestuurslid, die als een bok op de haverkist zit om er een top gebouw en top opleiding van te maken.

Man en dochter, beide tandarts, waren dit keer mee om preventie les te geven op scholen, controles aldaar te doen en in het ziekenhuis tandheelkundige zorg te bieden. Maar daar meer over in hun blog.

Vrienden van Mikumi betaalt, met veel dank aan de donoren, de schoolgelden voor circa 140 kinderen van de medewerkers van St. Kizito Hospital. Deze keer ook weer twee scholen bezocht. Enthousiaste kinderen, vrolijk, hulpvaardig maar ook gedisciplineerd. Dat moet wel met ruim 100 kinderen in een klas. Strenge training op examens om maar zo hoog mogelijk te scoren zodat een goede vervolg opleiding mogelijk is. En dit begint al vroeg. Fijn om te zien dat we de kinderen en hun ouders kunnen ondersteunen in de onderwijsmogelijkheden.

En als laatste wil ik de groep enthousiaste studenten noemen uit Groningen die hun coschap voor de studie geneeskunde in het St. Kizito Hospital lopen. Het was een plezier hun enthousiaste verhalen te horen van verwondering en bewondering.

Kortom een waardevol en fijn verblijf in Mikumi

Up to date blijven?