Georgie vertelt over de African Immunization Week in Mikumi

Vorige week (24 april tot 30 april) was het African Immunization Week. Het Ministerie van Gezondheid in Tanzania is samen met GAVI, UNICEF, en de WHO een vaccinatie campagne begonnen tegen het Human Papillomavirus (HPV), met het doel van 5 miljoen meisjes tussen de leeftijden van 9 en 12 te vaccineren.

In totaal zijn er 3 outreaches van het St. Kizito Ziekenhuis naar scholen in de regio geweest. Voor ons als buitenlandse geneeskundestudenten was het een eye-opener om mee op outreach te gaan. De outreaches waren kort van tevoren georganiseerd, de medewerkers moeten wachten totdat de vaccinaties door het Ministerie van Gezondheid geleverd zijn. De communicatie over de levering vanuit het Ministerie was minimaal.

Op de scholen zelf waren de kinderen en leraren zeer blij dat we waren gekomen. De kinderen gebruikten dit als kans om hun Engels te oefenen, we hoorden veel “Good morning’s” en “How are you?”. Onze taak was om de naam, leeftijd, geboortedatum, namen van ouders, en telefoonnummers van de kinderen te noteren, en de vaccines voor te bereiden en toe te dienen.

De taalbarri√®re maakte het lastig, de kinderen spreken vaak weinig Engels, en helaas wij ook weinig Swahili. Ik werd snel geconfronteerd met hoe anders dit dan in Nederland ging, en waarom de continu√Įteit van de zorg zo moeilijk is hier.

Door de zachtsprekendheid van de meiden en namen die voor ons onbekend zijn was de administratie zeer vermoeiend, ik geloof dat ik de meerderheid van namen deels verkeerd heb opgeschreven. Ik geloof wel dat de Tanzanianen dit niet zo verkeerd vinden, ik zie ze vaak fonetisch schrijven, spelfouten in een dossier komen regelmatig voor. Veel van de kinderen wisten hun eigen geboortedatum niet, en ook niet de achternamen van hun ouders. Als adres wordt alleen de naam van het dorp waar ze vandaan komen opgeschreven.

De vaccinaties zetten was de ultieme uitdaging voor onze Swahili en gebarentaal: het blijkt heel lastig om iemand gerust te stellen als je een naald in hand hebt en een andere taal praat. Gelukkig waren de ziekenhuismedewerkers erbij voor als het uit hand liep met de tranen. Uiteindelijk hadden we alle kinderen gevaccineerd, en hebben we samen allemaal een foto genomen.

Up to date blijven?