Artikelen

St.Kizito Hospital Mikumi

Het St.Kizito Hospital valt onder het katholieke diocees van Morogoro en wordt gerund door de zusters van Mgolole. Het ziekenhuis heeft nu 114 bedden, onderverdeeld in 24 bedden voor de mannenafdeling, 24 bedden voor de kinderafdeling, 24 bedden voor de waiting maternity en 42 bedden voor de maternity (waaronder ook vrouwenafdeling). 

Er werken totaal 105 werknemers, waaronder 1 locale medical officer (MO), 3 assistant medical officers (AMO), 7 clinical officers ( CO; vergelijkbaar met nurse practitioner), 31 (leerling-)verpleegkundigen/verloskundigen (echter nodig ongeveer 70).

Per dag komen er gemiddeld 180 mensen naar de poliklinieken. De beddenbezetting is hoog en van de opgenomen patiënten sterven velen aan malaria (vooral de kinderen) en Aids. Er vinden bijna 2800 bevallingen plaats per jaar, vaak hele moeilijke gevallen.

Het totale ziekenhuisbudget is laag, de regering betaalt 40% van de kosten en de rest komt voor de helft uit bijdragen van de patiënten. Het beleid in het ziekenhuis is volgens de regeringsnormen waarbij de zorg aan zwangeren, kinderen, ouderen en gehandicapten gratis is.

Een eenvoudige operatie kost ongeveer 100.000 TSH (50 euro), een heel bedrag voor een mens die 70% van zijn karige inkomen moet besteden aan dagelijks voedsel.

 

Copyright © Stichting Vrienden van Mikumi - Powered by Kempet ICT