Artikelen

Tanzania

Tanzania ligt vlak onder de evenaar aan de Oostkust van Afrika. Het land, onafhankelijk sinds 1961, is 23 keer groter dan Nederland en bestaat voor het grootste deel uit een schitterend savanne landschap. In het Noorden ligt de Kilimanjaro, met zijn 5895 meter de hoogste berg van het continent. De bevolking van 45 miljoen mensen, verdeeld over 120 stammen, kent geen oorlog of stammen- en godsdienst twisten. Tanzania behoort nog steeds tot de 10 armste landen van de wereld. Tachtig procent van de inwoners werkt in kleinschalige landbouw en hoewel het toerisme toeneemt en voor inkomsten zorgt leeft toch de helft van de bevolking nog onder de armoedegrens van 1 euro per dag en 30% leeft in bijna uitzichtloze armoede.

De gemiddelde levensverwachting is erg laag, de kindersterfte onder de 5 jaar is hoog, want eenvoudig te voorkomen ziektes als diarree, pneumonie, malaria, tuberculose en andere infectieziekten, eisen veel slachtoffers. Door het hoge geboortecijfer is 50% van de Tanzanianen jonger dan 15 jaar. In sommige regio’s, zoals het Morogoro district waaronder Mikumi valt, leeft slechts 2% van de bevolking in een stenen huis en minder dan 50% van de mensen heeft beschikking over schoon drinkwater. Naar schatting is 8-10% seropositief voor HIV. Per 100.000 inwoners zijn maar 4 artsen, 130 nurse-midwifes en 1 tandarts beschikbaar.

Hoewel onderwijs een van de speerpunten van de regering is, neemt het analfabetisme toe. Ongeveer 90% van de kinderen begint wel op de basisschool, maar meer dan 20% valt af voor het einde. En maar 5% van de kinderen maakt de middelbare school af.

 Toch ziet men veel vrolijke en vriendelijke mensen. Overal lachen de kinderen je toe.

Copyright © Stichting Vrienden van Mikumi - Powered by Kempet ICT